Waar kun je houtsnippers voor gebruiken?

De diverse nuttige toepassingen van houtsnippers

Er zijn een aantal bedrijven in Nederland die houtsnippers verkopen. Wij horen je al denken: ‘houtsnippers’? Ja, inderdaad, zonder dat we erop letten behoren houtsnippers tot een onderdeel van ons leven. Hoe dan? Houtsnippers van de stam en de dikkere takken van een boom dienen vaak als haardhout. Maar er zijn nog meer handige en praktische toepassingen van houtsnippers. Je leest ze hieronder.

Waarvoor houtsnippers toepassen?

De toepassingen van houtsnippers zijn veelzijdig en ook zeer duurzaam. Versnipperd hout is handig om te gebruiken in de tuin. Bijvoorbeeld als border, bodembedekking, een wandelpaadje en ook als compost/voeding voor planten en bomen. Houtsnippers vormen een mulchlaag van organisch materiaal. Een mulchlaag beschermt de bodem tegen kou en warmte en voorkomt uitdroging. Bovendien is deze humuslaag heel geschikt voor bodemorganismen als wormen en pissebedden, bacteriƫn en schimmels. Dat geeft een zeer goede en luchtige bodemstructuur waarin planten, struiken en bomen uitstekend groeien en bloeien.

Voordelen van houtsnippers in de tuin

Een voldoende laag houtsnippers in de tuin zorgt voor:

  • Natuurlijke bosgrond geur
  • Bemesting van de bodem
  • Geen of minder onkruid
  • Schoffelen in een border met voldoende houtsnippers is nauwelijks nodig
  • Minder wind- en watererosie
  • Betere organische bodemstructuur
  • Minder verdamping in droge periodes

Houtsnippers voor valdemping

Op een speelveld en rondom speeltoestellen kan een dikkere laag houtsnippers dienen als natuurlijke valdemping. Een laag van plusminus 30 cm is raadzaam. De geschatte levensduur van deze houtsnippers is 5 tot 8 jaar.

Houtsnippers voor wandelpaden

Ook worden houtsnippers steeds vaker gebruikt voor de aanleg van wandelpaden. Ze gaan dan pulsminus 3 jaar mee.

Houtsnippers verteren op den duur

Naast de vele voordelen hebben houtsnippers ook nadelen. Ze verteren op den duur. Maar om dat nu direct een nadeel te noemen. Ze dragen zo bij aan een vruchtbare bodem. En dat is eigenlijk alleen maar goed. Ook overtuigd? Koop hier je houtsnippers en versier jouw tuin net als vele anderen met een gezonde en duurzame bodembedekking.

Vond je dit een nuttig artikel? Wij horen het graag. Stuur jouw bericht naar ons via het contactformulier.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.